Praktische tips om beslagen beglazing aan de binnenkant van uw woning te voorkomen

Als er zich aan de binnenzijde van de ruit vochtigheid verzameld, noemt men dat condens. De oorzaak hiervan ligt in het temperatuur- en vochtigheidsverschil tussen de binnen- en buitenzijde. Deze situatie doet zich vaak voor wanneer warme, vochtige lucht in aanraking komt met een koud oppervlak, zoals een raam.

Wat zijn de achterliggende oorzaken?

Condens op de beglazing kan veroorzaakt worden door het temperatuurverschil, de slechte isolatie of de hoge luchtvochtigheid. Bij koud weer is de beglazing meestal kouder dan de binnentemperatuur. Wanneer de warme binnenlucht in contact komt met het koude glas van de beglazing, kan deze warme lucht geen vocht meer vasthouden.

Het vocht dat aanwezig is in de lucht condenseert op de koude beglazing, wat resulteert in de vorming van condens. Bij een slechte isolatie van een raam kan het glas aanzienlijk kouder zijn dan de temperatuur binnen. Enkel glas en andere slecht geïsoleerde ramen zijn vatbaar voor condensatieproblemen.

Wanneer u activiteiten in uw woning uitvoert, bijvoorbeeld koken, douchen of het drogen van wasgoed, kunt u de luchtvochtigheid binnen verhogen. Wanneer vochtige lucht niet goed wordt afgevoerd, kan dit leiden tot condensvorming op de koude ramen. Dit zijn de meest voorkomende factoren die leiden tot condensvorming, maar er kunnen ook andere oorzaken zijn in uw woning.

Hoe kunt u de vorming van condens verminderen of voorkomen?

Ventileer uw huis op de juiste manier, vooral in ruimtes waar veel vocht wordt geproduceerd, zoals de keuken en de badkamer. Laat vochtige lucht naar buiten ontsnappen door het gebruik van ventilatieroosters of het openen van ramen. Investeer in goede isolatie van ramen om temperatuurverschillen te verminderen.

Als er sprake is van veel vochtige lucht, bijvoorbeeld in de badkamer en keuken, kunt u uw afzuigventilatoren gebruiken om vocht direct af te voeren. Als de luchtvochtigheid in uw huis consequent hoog is, kunt u een luchtontvochtiger gebruiken. Als u condensatie vermindert, zal het binnenklimaat aangenamer worden en de vorming van schimmel voorkomen worden.

Snel een medewerker spreken? Bel 085 106 1040

Wij helpen u graag verder!

Misschien ook interessant..

> Verduurzaam uw woning door te kiezen voor nieuwe beglazing
> Hoe u uw beglazing kunt verzorgen
> Hoe wordt hr glas geclassificeerd